"Tips till nyblivna föräldrar" eller "Vad de inte lär dig på föräldrautbildningen"

Efter två förlossningar och nyfödingsperioder har jag kommit underfund med att vissa saker fick man aldrig höra på föräldrautbildningen så jag tänkte göra en liten lista till den som vill ta del av den. 
 
Först och främst - grattis till det lilla livet!
 
1. Behold the hormonstorm! 
Ett par dagar efter förlossningen kommer alla fördämningar brista. I alla fall jag grät för allt: bebisen var söt, jag var trött, bebisen grät, fadern var snäll, fadern blev sjuk, bebisen sov, en reklam var fin, maten smakade bra, det gick inte att äta maten med en hand. Det fanns ingen sak som var så obetydlig att det inte gick att fälla en tår. Men, och detta är det viktigaste, det blir bättre! (och blir det inte bättre: tala med bvc om saken. De kan det där med förlossningsdepp.)
 
2. Avslaget.
"Som en mensliknande blödning." står det i de flesta handböcker. Hahahahahaha, det enda det har gemensamt med mensen är färgen. Det är en annan fördämning som brister, kan man ju säga.
 
3. Ta all hjälp som går att få.
Det finns liksom ingen prestige i föräldraskap och det är ingen som kommer att se ner på dig för att du inte klarar av eller orkar allt själv. Dessutom brukar de allra, allra flesta bli glad över att få hjälpa till med en liten nyföding.
 
4. Det är alltid lönt att sova.
10 minuter är mer än inga minuter alls.
 
5. Mat
Mat som går snabbt och som man kan tillaga och äta med en hand är att föredra. T ex pizzabitar (klipps med sax) eller korv med bröd. Mackor är inte bra enhandsmat, det är nämligen helt hopplöst att bre en smörgås med bara en hand. Hamburgare är om möjligt ännu sämre. Smulig mat (knäckemackor, kokostoppar etc) är inte heller så bra då du riskerar behöva dammsuga bebisens skalle efteråt. 
 
6. Dryck.
Drick, drick, drick! Vatten, mjölk, saft, läsk - vad som än får upp vätskenivån i kroppen är bra. Dels blir toalettbesöken uthärdligare (för de som fött vaginalt med allt vad det innebär), dels blir du piggare. Ett ordspråk för tiden kan vara "Tala guld, kissa silver." Då har du druckit tillräckligt mycket.
 
7. Passa på att njut av att du fått din kropp tillbaka.
Du kan vända dig i sängen utan att vakna i smärtor eller av otymplighet, du kan tänka "jag är lite kissnödig. Äh, jag väntar lite.", du kan äta goda ostar och torkat kött och t o m dricka ett glas vin till de goda ostarna och köttet. Du kan ta på dig skor och strumpor utan att avlida av syrebrist. Det finns mängder med fördelar med att inte vara gravid längre!
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Femminutersmamman

Bara fem minuter till, snälla!

RSS 2.0